B-Complex Shaklee : Vitamin B Lengkap Dengan Asid Folik

Vitamin B-Complex Shaklee adalah vitamin B-Complex yang terbaik kerana ia mempunyai ke lapan-lapan jenis Vitamin B yang ada di dunia. Vitamin B-Complex adalah sekumpulan mikronutrien yang mempunyai struktur molekul yang sama tetapi tugasan ataupun fungsi yang berbeza dan mereka memerlukan antara satu sama lain untuk memberikan kesan yang optimum.Vitamin B adalah vitamin yang sangat penting dan diperlukan oleh badan manusia.

B-Complex Shaklee

Kenapa manusia wajib ambil vitamin B-Complex setiap hari ?
Sel badan manusia sangat-sangat memerlukan 8 jenis vitamin B ini dengan kadar yang tertentu tetapi badan manusia tidak boleh menghasilkan Vitamin B dengan sendirinya maka kita wajib ambil Vitamin B daripada makanan.Ada sesetengah haiwan, badan mereka boleh menghasilkan Vitamin B dengan sendirinya.

Vitamin B adalah sangat sensitive terhadap :
1. Haba
2. Tekanan
3. Toksin
4. Alkohol

Alkohol tidak terhad kepada alcohol yng diminum sahaja tetapi meliputi alcohol yang ada di dalam alat kosmetik, pewangi , produk-produk pencuci muka dan sebagainya.Vitamin B adalah sangat sensitive kepada mana-mana jenis alcohol yang singgah ke badan kita.Oleh kerana dia sangat sensitive maka dia cepat musnah.

Jadi tidak hairan lah jika kita lihat ada sesetengah orang yang makan B-Complex tapi tidak memberi sebarang kesan kepada badannya.Ambil vitamin banyak tapi isu kesihatan masih juga tidak selesai.Kenapa ? Berkemungkinan badan kita penuh dengan toksin dan terdedah kepada pencemaran. Toksin tersebut boleh menyebabkan vitamin B yang kita makan musnah begitu saja.

8 jenis vitamin B yang ada di dalam B-Complex Shaklee adalah :
1. B1 – Tiamin
2. B2 – Riboflavin
3. B3 – Niasin
4. B5 – Asid Pantotenik
5. B6 – Pieredoxin
6. B12 – Cobalamin
7. Biotin
8. Asid Folik

Perbezaan Vitamin B-Complex Shaklee
Asid folik yang semulajadi adalah amat susah untuk diserap oleh tubuh dan hampir 99% asid folik yang terdapat di pasaran adalah bersifat sintetik. Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti.Ia disahkan selamat dan diakui terbaik oleh KKM. GST juga dimansuhkan kerana KKM sendiri sahkan dan ia disenaraikan sebagai National Essential List Medicine.
B-Complex Shaklee mengandungi kelapan-lapan komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin & asid folik.Kesemua 8 komponen ini perlu ada dalam B-Complex untuk mendapatkan keseimbangan & keberkesanan yang optimum. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B di dalam tubuh.

1. B1 – Tiamin

Fungsi utama B1 adalah menukarkan karbohidrat kepada tenaga dan juga penting untuk memastikan badan dan minda dalam keadaan yang baik. Contoh makanan yang mengandungi B1 adalah seperti beras perang, kekacang dan banyak lagi.Kekurangan B1 boleh menyebabkan cepat penat, mengantuk, tertekan, moody. B1 juga dikenali sebagai moral vitamin.

B-Complex Shaklee

2. B2 – Riboflavin

B2 bekerjasama dengan enzim untuk menukarkan lemak, protein & karbohidrat kepada tenaga.B2 adalah sangat sensitive terhadap cahaya matahari dan juga susu.B2 juga diperlukan untuk pembinaan rambut & kulit yang cantik, kuku yang sihat dan juga penglihatan yang terbaik.Selain itu B2 juga membantu badan mengekalkan kesihatan system imuniti badan.Kekurangan B2 boleh menyebabkan mata selalu gatal, mata mudah berair jika terkena cahaya, eczema, mudah mendapat ulser, bibir pecah-pecah, keguguran rambut dan senang moody ketika period.Wanita yang mengambil pil perancang, orang tua, orang yang banyak minum alcohol, vegetarian, pesakit kencing manis kena ambil extra B2.

3. B3 – Niasin
B3 diperlukan untuk kesihatan system saraf dan penghasilan hormone seks.Wanita dan lelaki yang mengalami masalah seksual disarankan untuk mengambil B-Complex.Bila badan kita mendapat Niasin yang cukup, saraf kita akan tenang dan badan kita juga akan lebih sihat.Kekurangan B3 boleh menyebabkan gangguan ingatan, mudah lupa, kemurungan, cepat sentap, suka fikir mendalam, suka fikir benda yang tak ada, anxiety, suka bersangka-sangka, kemurungan, sakit kepala dan juga kepenatan melampau.Niasin juga membantu kesihatan jantung kerana Niasin boleh menenangkan otak.Bila kita dapat supply Niasin yang cukup insyaAllah saraf otak kita sihat makan jantung kita juga akan sihat.

4. B5 – Asid Pantotenik
B5 bersifat asidic.Pentotenik diambil dari bahasa “Greek” pentos yang bermaksud ada dimana-mana.Sejenis molekul yang boleh dijumpai di mana-mana sahaja di badan manusia.Organ yang paling besar di badan manusia adalah kulit.So B5 adalah sangat penting untuk kulit.B5 bekerjasama dengan B2 untuk meningkatkan system imun badan dan juga untuk mengurangkan stress.B5 mudah musnah semasa pemprosesan makanan.Kekurangan B5 boleh menyebabkan cepat penat,anxiety,suka bersangka-sangka,susah membaca,selalu krem, bagi ibu yang mengandung mudah terkena simpul biawak.

5. B6 – Pieredoxin
B6 adalah larut air.B6 lebih focus kepada kesihatan wanita dan sistem seksual.Dalam badan kita semua ada hormone seksual walaupun kita belum berkahwin.Hormon seks itu adalah hormone yang memastikan kita ni perempuan maintain perempuan dan lelaki maintain lelaki .B6 juga membantu wanita untuk mengawal tahap PMS.Kekurangan B6 boleh menyebabkan kembang air (water retention), anxiety, tanga rasa kebas-kebas, simpul biawak,anemia,kulit mudah berjerawat dan migrain.

6. B12 – Cobalamin
B12 sangat bagus untuk sistem saraf dan ia juga adalah vitamin yang spesifik untuk mengawal selera makan kita.Biasanya orang yang vegetarian akan kekurangan B12 kerana B12 hanya ada dalam daging-daging seperti daging lembu, ikan, yis extract.Kekurangan B12 akan menyebabkan kepenatan melampau, eczema, kulit sensitive, otot lembik, cepat sentap dan mudah lupa.

7. Biotin (juga dikenali sebagai vitamin H, sangat penting dan mahal)
Biotin penting untuk mengaktifkan enzim dan pnting untuk metabolisma lemak.Biotin adalah koenzim iaitu pengaktif enzim.Tanpa koenzim , enzim tidak akan aktif.Badan kita memerlukan enzim untuk menukarkan karbohidrat kepada tenaga.Dan enzim pula perlu diaktifkan oleh koenzim.Kekurangan Biotin semasa hamil boleh menyebabkan anak yang lahir mengalami kulit berkerak-kerak, kebotakan, keputihan dan mudah beruban.

8. Asid Folik
Bekerjasama dgn B12 utk prtumbuhan rambut , kulit dan sel darah. Orang yang kekurang asid folik akan anemia, mudah depresion, tidak berselera, pertumbuhan rambut,kulit dan sel saraf akan terganggu.

Macam mana nak pilih supplement B-Complex yang baik ?

Kena ada ke lapan-lapan komponen
kalau ada kelapan-lapan komponen vitamin B baru boleh bekerjasama
Yang paling penting kena ada biotin & biotion tu pula mestilah yang semulajadi natural bukannya sintetik yang dihasilkn dalam lab, dalam lab tu kita tak tahu ntah-ntah dia ambik dalam organ2 haiwan ke
Biotion memang tak ada dlm haiwan2 ada dalam tumbuhan je
Kalau ambik dalam tumbuhan natural
Pastikn content Folic asid & biotion adalah 100%
Setiap hari kena cukup ambik 100% mgikut USRDA
Oleh kerana B-Complex larut air kita kena ambik setiap hari sebab dia tidak dsimpan di dalam badan.

Bila kita ambik kelapan-lapan komponen Vitamin B ni kita akan dapat semua manfaat baik darinya.
Kita akan slim down sebab makanan ditukarkn kepada energy dengan sangat efisyen.
Badan kita akan dapat menjalankan proses detox dengan lancar
Liver kita sihat, saraf kita sihat
Alahan semakin berkurang
Kurang dapat masalah kulit termasuklah ulser
Kalau pregnant baby sihat
Rambut cantik lambat uban
Kita sihat subur
DNA kita sihat
Kita tak akan dapat symptom PMS yang keterlaluan
Boleh kawal mood
Marah2 terasa2 tapi tak meleret-leret
Untuk dapat kesihatan mental & fizikal yang baik kena amalkan B complex setiap hari terutamnya student
Bila saraf sihat insyaAllah kesemua kita punya sistem badan kita akan bekerja dengan baik
Kita akan kurang stress tidur pun lena

 

Untuk dapatkan B-Complex Shaklee boleh whatsapp saya di no 019-4145620

Beli Produk Shaklee Terus dari HQ Shaklee << KLIK SINI >>
Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee << KLIK SINI >>
Harga Produk Shaklee << KLIK SINI >>

Latest Comments

  1. Munirah 15 August 2017
    • Fatyn Eisa 17 August 2017
  2. Nina Farhana 16 August 2017
    • Fatyn Eisa 17 August 2017
  3. suria_combi 16 August 2017
    • Fatyn Eisa 17 August 2017
  4. Jeelyana andik makah 17 August 2017
    • Fatyn Eisa 17 August 2017

Leave a Reply

error: Content is protected !!