Kepentingan ESP Shaklee Sebagai Sumber Protein Terbaik

Energizing Soy Protein atau dikenali sebagai ESP Shaklee adalah produk yang berasaskan soya yang mengandungi protin. Setiap sel memerlukan protin. Maka organ juga memerlukan protin.Jom kita tengok apakah Kebaikan ESP Shaklee Sebagai Sumber Protein Terbaik.

ESP ShakleeTerdapat dua jenis sumber protin iaitu protin berasaskan tumbuhan dan juga protin berasaskan haiwan.
Orang yang hidup pada zaman dahulu memperoleh sumber protein daripada haiwan seperti daging kambing, ayam, tenusu, ikan, telur dan sebagainya.Tetapi manusia yang hidup pada hari ini perlu mendapatkan sumber protin daripada sumber tumbuhan.Hal ini adalah kerana protein haiwan yang ada pada hari ini adalah sangat berisiko tinggi dengan bahan-bahan kimia berbahaya.

Contoh terdekat adalah ayam.
Tahukah anda sebenarnya ayam pada zaman sekarang melalui pelbagai jenis suntikan seperti :
1. Suntikan Hormon Pertumbuhan – supaya ayam membesar dengan lebih cepat walaupun belum mencapai tahap kematangan yang sebenar
2. Hormon Tambah Daging – Supaya ayam cepat membesar dan mempunyai daging yang banyak untuk memberi keuntungan kepada penjual
3. Suntikan antibiotik – Supaya ayam tidak mudah terkena jangkitan penyakit

Kenapa hormon-hormon ini disuntik ke dalam ayam?

kenapa kita memerlukansupplementHal ini adalah kerana pertambahan penduduk dunia yang semakin hari semakin bertambah menyebabkan sumber bahan mentah terpaksa dipercepatkan penghasilannya untuk keperluan penduduk dunia.

Siapa yang makan ayam setiap hari maka dia juga turut mendapat suntikan hormon-hormon ini secara tidak langsung.Sebab tu kita tengok kanak-kanak pada zaman sekarang kecik-kecik lagi dah dapat penyakit obesiti.

Kebiasaannya protein haiwan mengandungi kandungan lemak dan kolestrol yang tinggi yang mana ia boleh menyebabkan risiko penyakit jantung & hati.Oleh itu Shaklee mengambil anisiatif untuk menghasilkan supplemen yang berasakan protein daripada sumber tumbuhan seperti kacang soya.

Kenapa Shaklee pilih kacang soya?ESP ShakleeIni adalah kerana kacang soya mengandungi 9 jenis amino asid yang lengkap untuk keperluan badan manusia.Kualiti serta amino asid yang terdapat didalam kacang soya adalah sama dengan protin haiwan dan apa yang membezakan mereka adalah protin tumbuhan tiada lemak dan kolestrol berbahaya. Kebaikan protin tumbuhan yang tiada dalam protin haiwan adalah isoflavon.

kepentingan protein

 

Setiap hidangan ESP memberikan 14 gram protein berkualiti tinggi yang semulajadi rendah lemak, tanpa gula tambahan, laktosa semulajadi dan tanpa kolestrol.Shaklee Esp adalah sumber soya yang tidak diubahsuai secara genetik atau dikenali sbgai Non-GMO ( Non -Genetic Modified Origin), maksudnya Soya Shaklee adalah soya yang organic, tiada hormon tambahan untuk bantu mempercepatkan pertumbuhan.

Apa beza Non GMO & GMO  ?

Soya GMO : Genetik soya yang diubah suai. Banyak tumbuhan/ makanan sekarang adalah GMO disebabkan penghasilan yang banyak pada satu-satu masa tuaian, saiz yang besar dan kekerapan tuaian yang tinggi. ( contohnya: ayam & sayur-sayuran )

Contohnya ayam mengambil masa 6 bulan untuk matang.Lama kan ? Jadi untuk mempercepatkan proses tumbesaran ayam, maka suntikan hormon diberikan kepada ayam supaya banyak ayam dapat dihasilkan dalam satu jangka masa yang singkat.Maka secara automatiknya genetik di dalam ayam akan berubah menjadi lebih besar dari biasa.

Kebiasaannya, kesan makanan GMO pada tubuh menjadi berlawanan dari fungsi asalnya (Non GMO) oleh kerana genetiknya sudah diubah.Soya yang asalnya baik untuk tubuh, bertukar menjadi “RACUN” pada tubuh dan 80% soya didunia pada masa kini telah diubah suai secara genetik sebab itu kita dengar “Soya Berbahaya” untuk diminum.Yes berbahaya jika soya tersebut adalah soya GMO.Berhati-hati ye !
Maka untuk mendapatkan soya yang tiada hormon tambahan kita perlu mengambil Soya ESP Shaklee.

Selain daripada itu, ESP Shaklee juga telah dihasilkan di bawah Program Pemeliharaan Identiti (Identity Preserved Program-IPP) untuk memastikan kacang soya Shaklee bebas dari pendedahan perubahan genetik.Kacang soya ini dipantau dengan sangat ketat bermula dari penanaman sehinggalah ke pemprosesan ESP.Komitmen Shaklee sangat tinggi untuk memastikan bahan ramuan adalah semulajadi dan berkualiti tinggi.

Protein ESP adalah sangat berkualiti tinggi dan ia mendapat markah pada 1.0 iaitu kedudukan yg paling tertinggi untuk skor penghadaman protin kepada amino asid.Skor ini sebenarnya adalah salah satu cara untuk mengukur kualiti protein dan manfaat yang diberikan sama macam protin yang diambil daripada sumber haiwan.

Soya yang terdapat didalam ESP Shaklee diproses dengan menggunakan air untuk mengekal keaslian isoflavon soya seperti genistein dan daidzen berbanding dengan jenama lain yang menggunakan alcohol untuk membasuh soya.

ESP mempunyai glisemik indek yang rendah jadi ia akan memberikan anda tenaga dalam jangka masa yang panjang tanpa meningkatkan kandungan gula didalam darah.

ESP Pertama Shaklee

#BuildByMe
#SuperStarzFamily

Beli Produk Shaklee Terus dari HQ Shaklee << KLIK SINI >>
Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee << KLIK SINI >>
Harga Produk Shaklee << KLIK SINI >>

Latest Comments

  1. Nina Farhana 24 August 2017

Leave a Reply

error: Content is protected !!