Rawatan Kencing Manis

Rawatan Kencing ManisKencing manis adalah satu penyakit yang boleh membawa maut jika tidak diberi rawatan dengan segera.Jika anda didiagnosis penyakit kencing manis maka rawatan kencing manis diperlukan untuk mengekalkan gula pada paras yang selamat dan juga melambatkan serta mengelakkan ianya menjadi lebih serius.Bilangan pengidap kencing manis di Malaysia semakin meningkat tahun demi tahun.Jumlah itu dijangka mencecah 2.5 juta orang menjelang 2030.

Kencing manis atau dikenali juga sebagai diabetes adalah penyakit akibat kegagalan pankreas untuk menghasilkan hormon insulin.Jika dibiarkan tanpa rawatan ia akan menyebabkan penyakit yang lebih serius seperti kerosakan buah pinggang, strok dan sekiranya jangkitan kuman pada luka merebak ke dalam organ ia boleh membawa maut jika tidak dirawat segera.Ramai juga pesakit kencing yang menderita kaki dipotong dan juga masalah penglihatan.

Terdapat 2 Jenis Diabetes

Rawatan kencing Manis Vivix

1) Diabetes Jenis Pertama

Pankreas, iaitu organ yang menghasilkan insulin (hormon mengawal glukosa) gagal berfungsi.

Rawatan bagi Diabetes Jenis Pertama adalah pesakit memerlukan suntikan insulin dari luar untuk pengawalan tahap glukosa darah.

2) Diabetes Jenis Kedua

Badan mengalami kerintangan insulin, iaitu tisu badan kurang sensitif terhadap insulin yang menyebabkan penghasilan insulin berkurangan.Pankreas masih menghasilkan insulin, tetapi perlu dikawal pengambilan makanan, berat badan, senaman, dan pengambilan ubatan.

Rawatan bagi Diabetes Jenis Kedua adalah berbeza bergantung kepada keadaan pesakit.Selepas didiagnosis dengan diabetes jenis 2, pesakit disarankan untuk mengawal berat badan, mengamalkan diet yang seimbang serta meningkatkan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya bersenam sekali seminggu.Jika sekiranya paras gula dalam darah masih lagi berada pada tahap kurang normal dalam tempoh 3 bulan maka sejenis ubat bernama metformin akan diberi kepada pesakit.Suntikan insulin diperlukan dalam keadaan tertentu sekiranya pengambilan ubat secara makan kurang berkesan atau memberi kesan sampingan serius kepada pesakit.

Tahukah anda pengambilan ubat kencing manis berunsur kimia ini untuk jangka masa yang panjang akan membawa pelbagai kesan sampingan yang membahayakan. Antara kesan sampingan yang paling memudaratkan adalah kerosakan buah pinggang.

Selain ubat kencing manis dan suntikan insulin, pengidap kencing manis juga boleh cuba ikhtiar dengan supplement Shaklee yang berikut

SET RAWATAN KENCING MANIS (DIABETES) SHAKLEE

B-COMPLEX – Membantu menukar gula kepada tenaga supaya gula tidak berlebihan di dalam darah.

ZINC COMPLEX – Membantu tubuh untuk hasilkan insulin & pulihkan luka dengan cepat

GLA COMPLEX – Bertindak merendahkan kandungan gula dalam darah & mengurangkan kebas akibat lebihan gula dalam darah.

ESP – Mempunyai tahap indeks glisemik yang rendah iaitu hanya 3.9. ESP akan dicerna secara berperingkat dan menyebabkan paras gula dalam darah dibebaskan mengikut keperluan sedikit demi sedikit.

VITALEA IRON FORMULA – Mengandungi 28 vitamin & mineral lengkap termasuk kromium. Kromiun adalah sejenis mineral yang amat penting untuk menjalankan fungsi badan manusia yang normal. Ia penting bagi mengawal paras gula dalam darah mengikut keperluan badan manusia.

VITAMIN C – Mempercepatkan proses penyembuhan luka pada pesakit kencing manis.

Set Premium Diabetes (Kencing Manis)

Vivix – Kaya dengan resveratrol yang meningkatkan tahap sensiviti hormon insulin dan membantu mengurangkan simptom bagi penyakit diabetes tahap 2. Merawat sel pankreas yang rosak.

 

Beli Produk Shaklee Terus dari HQ Shaklee << KLIK SINI >>
Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee << KLIK SINI >>
Harga Produk Shaklee << KLIK SINI >>

Leave a Reply

error: Content is protected !!